APK keuring

Tijd voor de APK

RDWIn Europa is het wettelijk verplicht dat iedere auto die minimaal 3 jaar oud is jaarlijks gekeurd wordt. Tijdens de Algemeen Periodieke Keuring (APK) wordt uw auto nagelopen op de Europese minimale veiligheids- en milieueisen. Denk bijvoorbeeld aan je autobanden, de remmen, verlichting, schokdempers, etc.

Eventuele mankementen worden zo tijdig opgespoord, wat je uiteindelijk veel geld aan onderhoud kan schelen. Na afloop van de keuring ontvang u een rapport, waarin staat of de auto is goedgekeurd of dat er mankementen zijn die verholpen moeten worden. De APK mag alleen worden uitgevoerd door RDW erkende bedrijven: Roesthuis auto’s is een erkend bedrijf.

Hoe vaak moet u uw auto APK laten keuren?

Hoe vaak u uw auto moet laten keuren hangt af van de leeftijd van je auto:

APK en nieuwe auto’s
Heeft u een nieuwe benzineauto? Dan moet u na 4 jaar voor het eerst de auto laten keuren. Bij een nieuwe dieselauto is dit na 3 jaar wettelijk verplicht.

APK en auto’s vanaf een paar jaar oud
Na 3 jaar moeten dieselauto’s jaarlijks gekeurd worden en benzineauto’s om het jaar. Is de benzineauto ouder dan 8 jaar? Dan moet je de auto elk jaar laten keuren.

Wat is de vervaldatum van uw APK?

Als uw auto al eerder gekeurd is krijgt u zes weken voor de APK vervaldatum een brief van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) met daarin een oproep je auto te laten keuren.

Laat je APK niet verlopen: voorkom een boete

Het is natuurlijk uw eigen verantwoordelijkheid om de keuring op tijd uit te laten voeren. Als u te laat bent en de APK vervaldatum is verlopen riskeer je een flinke boete. Ook bent u op dat moment niet verzekerd. Officieel mag u met een voertuig namelijk niet de weg op als het niet aan de wettelijk gestelde eisen voldoet. Zorg er dus voor dat je auto op tijd is goedgekeurd.

Steekproef RDW

Onze APK is RDW-erkend. Er is ongeveer 3% kans dat uw auto in aanmerking komt voor een steekproef van de RDW. Deze RDW-controle moet binnen 90 minuten na onze keuring van start gaan. Uw auto mag onze vestiging dan niet verlaten, totdat deze keuring is afgerond. Het is wettelijk verplicht om aan de steekproef mee te werken. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk weer op weg te helpen.